Harta monumentelor istorice din București
Pentru cineva care vede capitala ca pe un oraș fără prea mare valoare istorică, această listă a monumentelor istorice poate să pară la prima vedere o surpriză. În special centrul orașului este înțesat de clădiri protejate prin lege, iar multe cartiere mai retrase, dar totuși parte din Bucureștiul vechi, ascund numeroase monumente ce au în general un aer decrepit. Însă după o inspecție puțin mai amănunțită se observă că în afară de câteva clădiri (în special biserici), toate obiectivele datează de la finele secolului XIX, chiar început de secol XX. Așadar exact din perioada nu foarte îndepărtată în care urbea a început să emită pretenții de "Micul Paris" și să încerce să recupereze ceea ce alte orașe mai vestice realizaseră cu mult timp înainte.
Harta a fost întocmită pe baza informațiilor publicate de Ministerul Culturii, anul 2015 fiind cea mai recentă dată la care s-a realizat o evaluare în urma căreia s-a decis ce se declasează și ce se clasează în plus. Obiectivele sunt împărțite în patru categorii: monumente de arheologie, de arhitectură, de for public și memoriale/funerare. Monumentele arheologice au fost excluse din hartă deoarece majoritatea nu pot fi vizitate și nici măcar reperate cu ușurință, iar fiecare din celelalte trei categorii a primit câte o culoare și câte un simbol reprezentativ. La capitolul arhitectură se încadrează și așa numitele parcelări, adică mici cartiere care respectă un anumit specific, dar care nu au fost nici ele incluse în hartă (ca de exemplu parcelările Bazilescu, Dorobanți, Iancului, Progresul, Pieptănari sau Grant). Aici se poate vedea harta interactivă, cu monumentele grupate pe sectoare și cu denumirea fiecăruia prezentată în partea stângă.
Case, imobile, vile
Încadrate ca monumente sunt peste 1100 de case, aproape 200 de imobile, 100 de vile (marea majoritate amplasate pe străzile cu nume de capitale din sectorul 1), case de târgoveț, case memoriale, palate, spitale, bănci, case cu prăvălie, fabrici etc. Aproape 50 de străzi au fost incluse cu totul sub denumirea de ansamblu de arhitectură datorită aspectului general care le conferă valoare istorică (cum ar fi de exemplu Calea Victoriei).
Hanul lui Manuc |
Școli, licee, colegii
Sunt 14 unități de învățământ preuniversitar în lista monumentelor, dispuse după cum urmează: una în sectorul 1 (Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu), cinci în sectorul 2 (Colegiu Național Școala Centrală, Liceul Economic, Liceul Emil Racoviță, Liceul Dimitrie Cantemir, Colegiul Național Mihai Viteazul), cinci în sectorul 3 (Școala Comercială Krețulescu, Școala Primară Bosianu, Școala Comercială, Liceul Industrial Timpuri Noi, Colegiul Național Matei Basarab), două în sectorul 4 (Școala Gimnazială Ienăchiță Văcărescu, Liceul Gheorghe Șincai) și una în sectorul 5 (Colegiul Național Gheorghe Lazăr).
Liceul Gheorghe Șincai |
Parcuri
Câteva dintre cele mai frumoase parcuri sunt considerate mai mult decât niste spații verzi de relaxare și sunt încadrate ca monumente istorice, unele dintre ele având în interior și sculpturi cu același statut protejat (Herăstrău, Kiseleff, Cișmigiu, Carol, Ioanid, Grădina Icoanei, Plumbuita și Grădina Botanică).
Turnul de apă "Cetatea lui Țepeș Vodă" |
Grădinile Cișmigiu |
Biserici, mănăstiri
Bisericile sunt cele mai vechi construcții care stau încă în picioare, cea mai bătrână dintre ele fiind Biserica Curtea Veche (finalizată la jumătatea secolului XVI). Peste 80 sunt clasate ca monumente, cele mai multe în sectorul 3 (25) și cele mai puține în sectorul 6 (1). Alături de acestea se regăsesc mănăstirile Antim, Radu Vodă, Plumbuita, Mărcuța, Stavropoleos și ruinele mănăstirii Chiajna.
Biserica Sfântul Elefterie Nou |
Monumente de for public
În această categorie intră statuile, busturile, fântânile și monumentele care marchează evenimente istorice, iar cele mai multe se găsesc în sectorul 1 (peste 50).
Monumentul Eroilor Sanitari |
Fântâna Zodiac |
Monumente memoriale și funerare
În general aceste monumente sunt amplasate in cimitire și biserici, iar cele mai multe se găsesc în cimitirul Bellu (179 de astfel de monumente, dedicate in general oamenilor de cultură înmormântați acolo). Interesant este că peste 20 dintre ele sunt realizate de către membri ai familiei Storck, cei care au sculpturi presărate prin tot orașul.
Cimitirul militar Ghencea |
Harta monumentelor istorice conține în total aproximativ 2200 de obiective, unele dintre ele cu mici probleme de localizare deoarece adresele oficiale nu sunt întotdeauna exacte. Vor urma articole fotografice mai detaliate care să prezinte starea actuală a acestor monumente ale capitalei.
Septembrie 2020
Comentarii
Trimiteți un comentariu