Parcuri din București: Carol
Unul dintre cele mai frumoase și vechi parcuri din București este parcul Carol. A reușit să își păstreze farmecul și aerul nobil care îl disting de majoritatea locurilor de promenadă din capitală, în ciuda numeroaselor transformări prin care a trecut în secolul trecut. Deși este surclasat ca dimensiune de către vecinul său, Parcul Tineretului, punctează decisiv la capitolul estetică.
Amplasare și acces: Este situat pe Dealul Filaretului, cu intrarea principală aflată la intersecția străzilor Istrati, Mitropolitul Nifon, 11 Iunie și a Bulevardului Mărășești, însă cu variante de acces de pe toate laturile. Există câteva stații de STB în apropiere, iar cea mai apropiată gură de metrou (Tineretului) este la maxim 10 minute de mers pe jos.
Scurt istoric: După moda vremii, Bucureștiul a dorit să organizeze o Expoziție Generală Română în 1906. Anul nu era ales întâmplător, ci avea dublă semnificație: 40 de ani de domnie a regelui Carol I și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. În acest context a apărut ideea amenajării unui parc deosebit în zona Filaret care ar fi urmat să fie gazdă pentru acest eveniment. Inaugurat la timp pentru Expoziție, parcul Carol includea câteva sculpturi și fântâni monumentale, pe lângă grădinile amenajate de către peisagiști și clădiri grandioase. Din ultima categorie făcea parte Palatul Artelor care era amplasat pe locul actualului Mausoleu, dar care în urma unui incendiu și apoi a cutremurului din 1940 a fost dărâmat complet. De asemenea, in 1906 în parc se regăsea și moscheea Carol-Hunchiar, cea care în anii '60 a fost dezmembrată si mutată lângă Piața Eroii Revoluției. Tot în vremurile comuniste a fost ridicat și impunătorul Mausoleu din vârful dealului, căruia cândva în anii 2000 i se pusese gând rău și se propusese construirea Catedralei Mântuirii Neamului în loc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu