Parcuri din București: Circului
Amplasare și acces: Parcul Circului este situat în nordul orașului, încadrat de două bulevarde importante - Ștefan cel Mare și Lacul Tei. Intrările sunt dispuse pe toate laturile sale, iar accesul este destul de facil deoarece există o gură de metrou în capătul dinspre Șoseaua Ștefan cel Mare, precum și alte câteva stații de STB.
Scurt istoric: Amenajarea sa a avut loc în 1961 (prin urmare anul acesta își serbează a 60-a aniversare) ca o completare a proiectului prin care tocmai se construise Circul de Stat (Circul Globus). Clădirea acestuia a fost astfel integrată în parc, devenind simbolul său. Dacă la momentul respectiv circul era gândit ca o modalitate de culturalizare a românilor, în prezent vremurile lui de glorie au apus - ceea ce cu siguranță este bine pentru animalele chinuite. În vecinătate activase o fabrică de cărămidă care își extrăgea argila necesară producției chiar din locul în care a fost amplasat noul spațiu de recreere. Din această cauză lucrările de amenajare s-au desfășurat într-o groapă care îi conferă parcului un teren terasat. În afara circului, un alt punct de atracție mai ales în sezonul cald este prezența numeroasă a lotușilor egipteni care decorează spectaculos lacul. Pentru că acesta are origini naturale (este alimentat de niște izvoare), în ultimii ani s-a observat că nivelul apei a început să scadă vizibil ca urmare a ridicării în apropiere a unor construcții-turn. Locuitorii au protestat și au susținut cauza nuferilor exotici care se pare că sunt cei mai afectați de această schimbare.
Facilități și atracții: Lacul din groapă are o viață intensă, deorece pe lângă lotușii egipteni găzduiește și rațe sălbatice și o populație surprinzător de mare de țestoase. În general Parcul Circului se poate mândri cu o vegetație destul de bogată care cuprinde mici parcele dedicate florilor, mulți copaci printre care și câțiva arbori exotici și o pajiște verde pe care lumea se relaxează. La intrarea dinspre clădirea circului se află o zonă comercială, cu spații de distracție pentru copii și chioșcuri ce vând jucării și gustări. În afară de acest spațiu mărginaș, parcul este păstrat destul de natural și îmbie la plimbare chiar dacă nu are o dimensiune prea mare.
Atmosferă: Ca urmare a suprafeței sale, Parcul Circului este frecventat în special de către locuitorii cartierului. Combinația de alei verzi și spații dedicate celor mai mici îl face să fie vizitat de persoane de toate vârstele. Deși aflat într-o zonă bucureșteană agitată, reușește să antifoneze destul de bine zgomotele orașului (poate că e și meritul groapei) și să ofere o bucățică de relaxare în aer liber.
Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Circului.
Martie 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu