Parcuri din București: Herăstrău (Regele Mihai I)



Sunt locuri în București care nu mai au nevoie de nicio prezentare, sunt atât de cunoscute încât impresia este că toată lumea știe deja totul, că orice ramură de copac a ajuns în fotografia cuiva și nicio rățușcă nu a scăpat nehrănită. Parcul Herăstrău este unul dintre ele, iubit și criticat în egală măsură, discutat și în continuă schimbare, întotdeauna viu. Așadar pare inutil un articol dedicat lui, e imposibil să îl cuprindă în toată complexitatea sau măcar să îi arate adevărata față, dar și să îl ignorăm și să îl excludem din lista parcurilor bucureștene ar fi cel puțin la fel de greșit.

Amplasare și acces: Exponent al spațiilor verzi înșirate în nordul capitalei, pe cursul râului Colentina, Herăstrăul e vecin cu multe repere ale capitalei cum ar fi Arcul de Triumf, Piața Presei Libere sau Fântâna Miorița. Accesul în parc se poate face din toate aceste locuri, plus multe altele, însă singura stație de metrou se află în Piața Charles de Gaulle, la intrarea dinspre Bulevardul Aviatorilor.

Scurt istoric: Pe locul unei mlaștini, în anii 1930 s-a început amenajarea actualului parc care a fost inaugurat cu puțin timp înainte de război. Pentru că proiectul s-a desfășurat în timpul domniei lui Carol al II-lea, i-a preluat numele pentru o scurtă perioadă de timp. La începutul anilor '50 a fost modificat aproape de foma prezentă, a fost redenumit în Parcul Stalin, doar pentru a-și lua numele de Herăstrău după câțiva ani. Astăzi oficial este Parcul Mihai I (după moartea acestuia din 2017), însă este în continuare cunoscut publicului larg sub numele anterior. O poveste frumoasă are statuia Modura aflată pe una dintre aleile principale, ceea ce vedem azi e însă doar o replică. Originalul a fost sculptat in 1939 și a avut-o ca inspirație pe o fată de la țară care i-a oferit apă regelui Carol al II-lea în momentul în care acesta a avut un incident aviatic. Pentru asta a fost adusă direct la palatul din București și a ajuns, iată, să fie imortalizată cu un ulcior de apă pe umăr.



Facilități și atracții: Aici e greu de cuprins totul, însă cele mai populare atracții sunt lacul și plimbările pe el, grădina japoneză, Insula Trandafirilor, terasele și restaurantele, plimbările cu bicicleta, locurile de joacă pentru copii, monumentele istorice răspândite prin diverse zone și altele. La capitolul facilități este probabil cel mai dotat parc din București, comerțul este înfloritor (poate chiar prea mult), activități există pentru toate categoriile de vârstă, iar spațiul este atât de vast încât un vizitator are nevoie să revină de multe ori pentru a-i descoperi toate aleile și pajiștile.

Atmosferă: De multe ori Herăstrău suferă din cauza aglomerației, în special la sfârșit de săptămână și în timpul sărbătorilor. Fiind atât de popular este unul din punctele de interes principale ale capitalei, chiar și pentru turiști. Însă pentru amatorii de liniște se găsesc întotdeauna alei mai retrase și mai puțin spectaculoase care oferă relaxarea dorită. Un aspect rămâne însă de necontestat: aici viața bucureșteană pulsează zilnic, cu bune și cu rele.

Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Herăstrău.






Aprilie 2022
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului