Monumente din București: palate și case istorice

 

Cele mai multe monumente istorice bucureștene sunt amplasate în sectorul 1, deloc surprinzător, deoarece acesta se bucură de câteva avantaje: ocupă un spațiu generos din zona centrală, în ultima sută de ani a profitat de statutul de zonă exclusivistă și are o suprafață aproape dublă față de oricare alt sector al capitalei. În plus, spre deosebire de alte cartiere vechi ale orașului, clădirile frumoase au fost mai norocoase și par întreținute mai bine. 

Palatul Academiei Comeriale (ASE)

Academia de Studii Economice are multe clădiri împrăștiate prin oraș, însă cea mai reprezentativă este cea din Piața Romană. Pe lângă găzduirea a câtorva facultăți ale Academiei, aici se află și alte puncte de interes precum rectoratul și aula. Construcția a fost finalizată în 1926, la câțiva ani de la înființarea instituției de învățământ superior  economic și a fost proiectată într-un stil neoclasic.

 

Casa Nicolae Petrașcu

Dacă rămânem în Piața Romană, facem cunoștință cu Nicolae Petrașcu și cu arhitectura neoromânească. Petrașcu a fost un intelectual care a activat în mai multe domenii cum ar fi istoria și critica artei, diplomația, publicistica și altele. După ce își cumpără un teren în centrul orașului, îl angajează pe Ion Mincu să îi ridice noua casă. A fost finalizată în 1907, iar interiorul ei se pare că este cel puțin la fel de frumos ca fațada grație unui salon decorat cu o pictură spectaculoasă. Deși amplasată într-una dintre cele mai cunoscute inersecții din București, casa se află în proces de degradare.


Casa Mița Biciclista

Peste drum de Biserica Amzei fosta casă a Miței Biciclista strălucește precum un diamant șlefuit (a fost proaspăt renovată într-un alb orbitor acum câțiva ani). Construită la începutul anilor 1900 într-o combinație a stilurilor arhitecturale exuberante baroc și art nouveau, se pare că în perioada interbelică a fost unul dintre multele cadouri pe care le primea coana Mița. Zvonurile recente spun că palatul care are 28 de camere și 15 băi ar fi scos la vânzare pentru suma de 4 milioane de euro. 


 
Odată ce începi să citești câte ceva despre istoria Bucureștiului, o să constați că foarte multe nume se repetă, iar cele mai diverse clădiri se leagă între ele datorită faptului că marile familii ale vremii dețineau numeroase proprietăți. Este și cazul familiei Assan cunoscută în special grație Morii lui Assan (acum în prag de prăbușire), dar care, iată, la începutul secolului XX a deținut și o casă frumoasă în Piața Lahovari. Bazil, fiul industriașului Assan, a avut o viață aventuroasă în calitate de explorator și a bifat câteva premiere pentru țara noastră: a fost primul român care a făcut înconjurul lumii (1899) și primul care a deținut un automobil. Tot el l-a angajat pe arhitectul Ion Berindey să construiască actuala Casă a Oamenilor de Știință, finalizată în 1914 în stilul elegant neoclasic francez. În prezent în interior activează un restaurant, iar casa încă se mândrește pe lângă fațada și scara exterioară și cu două porți monumentale foarte frumoase.


Colegiul Național "Școala Centrală"

În 1851 domnitorul Barbu Stirbey decretează înființarea unei instituții de învățământ dedicat demoazelelor, mai precis fiicelor marilor boieri și demnitari ai vremii. Actuala clădire din Strada Icoanei a fost proiectată în 1890 de Ion Mincu, iar până atunci cursurile s-au desfășurat în diferite locații din București. Cunoscută mult timp drept Școala Centrală de Fete, a oferit educație de calitate multor nume celebre precum Smaranda Gheorghiu, Cecilia Cuțescu-Storck, iar mai recent Tamara Buciuceanu-Botez, Oana Pellea sau Adrian Păunescu.



Decembrie 2021

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului