Monumente din București: selecție de biserici (I)
În lista monumentelor istorice din București se găsesc aproape 80 de biserici, mănăstiri și schituri, construite în forme, stiluri și dimensiuni foarte diverse și având datări între secolele XVI și XX. Desigur, acestea pălesc în comparație cu alte biserici mult mai vechi sau mai celebre din țară, însă la o privire mai atentă multe dintre ele surprind prin frumusețe sau povești interesante. Urmează o serie de articole prin care se vor prezenta foarte succint toate aceste monumente și prin care se vor oferi imagini recente pentru fiecare în parte.
1. Biserica Sf. Anton - Curtea Veche
Cea mai veche biserică din oraș care și-a păstrat aspectul inițial este biserica de la Curtea Veche. Construcția a fost finalizată în jurul anului 1550, iar scopul său a fost să deservească palatul domnesc învecinat. Ca stil arhitectural copiază Mănăstirea Cozia, iar ansamblul monumental include și casa parohială de alături. Interesant este că hramul Sfântului Anton a fost preluat abia pe la jumătatea secolului al XIX-lea, imediat după ce biserica vecină ce purta acest nume în acea vreme a ars.
2. Biserica Cuțitul de Argint
Cu ocazia Expoziției Generale din 1906 care s-a organizat in Parcul Carol s-a decis ridicarea unei noi biserici în locul uneia ce data de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Așa a apărut actuala biserică Cuțitul de Argint, inedită în peisajul bucureștean prin picturile ei exterioare, dar nicidecum unică în România. Asta pentru că este o replică a bisericii Sf Nicolae Domnești din Iași, o ctitorie importantă a lui Ștefan cel Mare. Tot în 1906 a fost adusă în curtea sa o cruce de piatră din 1677 cu ornamente și inscripții chirilice, încadrată de asemenea ca monument istoric. În prezent o parte din curte este ocupată de un cimitir inființat în 1991.
3. Biserica Bucur Ciobanul
Una dintre cele mai misterioase povești este rezervată micuței biserici Bucur Ciobanul. Istoricii nu s-au pus de acord asupra datării sale, așa că în prezent sunt mai multe variante privind originea sa. Cea mai frumoasă dintre ele se leagă de legenda ciobanului Bucur, întemeietorul orașului, care se spune că a ridicat și această primă biserică în București. Deși stilul arhitectural este specific secolului al XVIII-lea, lăcașul are o mulțime de elemente rustice, tradițional românești, de la pridvorul specific până la turla care te duce cu gândul la o căciulă ciobănească. În trecut a făcut parte din ansamblul mănăstirii vecine (Radu Vodă) cu care împărțea același deal. Prin secolul XVIII însă s-a trasat un drum care le-a separat, iar ca urmare Bucur Ciobanul are acum la intrare niște trepte abrupte ce îi sporesc și mai mult farmecul. Deși a trecut prin incendii și a rămas la un moment dat în ruină, în prezent este o mică bijuterie puțin cunoscută.
4. Biserica Sf. Elefterie Vechi
Râul Dâmbovița forma cândva în mod natural un ostrov în vecinătatea Operei, iar pe acea insulă își făcuse loc un sat. În acest context s-a ridicat biserica Sf. Elefterie în prima jumătate a secolului XVIII. Micuță, cochetă, cu exteriorul decorat cu detalii specific românești, își justifică vechimea și prin poziția ei din mijlocul șoselei. Anii, cutremurele și restaurările (una dintre ele chiar foarte recentă) au trecut peste ea și cartierul s-a dezvoltat în jurul ei. Slujbele de aici au un specific interesant: sunt adaptate nevoilor persoanelor cu probleme de auz.
5. Biserica Sf. Elefterie Nou
În perioada interbelică a început să se dezvolte puternic cartierul Cotroceni, iar vechea biserică Eleftrie a devenit neîncăpătoare. Așa că în 1935 a început ridicarea unei alte biserici. Se pare că materialele utilizate au fost de foarte bună calitate deoarece în cutremurul din 1940 nu a fost afectată deloc. Războiul însă a pus pauză lucrărilor care au fost finalizate abia în 1971. Construcția se impune prin dimensiunile sale monumentale și prin stilul neobizantin, inspirat de Mitropolia Veche din Târgoviște.
Ianuarie 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu