Parcuri din București: Cișmigiu
Conceptul de parc încă nu exista în București până prin secolul al XIX-lea, orașul abia începuse să se dezvolte sub o formă mai apropiată de ce considerăm astăzi a fi "urban", clădirile trainice își făceau loc printre mlaștini și cocioabe, împingând ușor mahalalele spre perfierie. Populația capitalei creștea, meseriile și interesele bucureștenilor se înmulțeau, așa că a apărut și o nevoie necunoscută, aceea de relaxare. Până atunci, singurele oaze amenajate de verdeață erau curțile private ale boierilor, destinate exclusiv plăcerii elitelor, dar pe model occidental, s-a luat decizia că orice locuitor de rând al Bucureștiului merită să se poată plimba într-un asemenea loc. Așa că a apărut Cișmigiul.
Amplasare și acces: Parcul este amplasat la marginea centrului vechi, între bulevardele Regina Elisabeta și Schitu Măgureanu și Strada Știrbei Vodă. Deși are multiple intrări pe toate laturile sale, emblematică este cea de pe Elisabeta de unde se poate admira grădina centrală amenajată în stil englezesc. La Cimigiu se poate ajunge fie cu unul dintre numeroasele linii de autobuz și troleibuz, fie cu metroul și coborând la stația Izvor sau Universitate. În planurile de extindere ale metroului bucureștean este integrată și o stație mai apropiată decât cele două mai sus menționate.
Scurt istoric: Povestea numelui de Cișmigiu începe în secolul al XVIII-lea, atunci când domnitorul Alexandru Ipsilanti a decis ca în București să se construiască două cișmele, undeva pe locul actualului parc. În secolul următor deja se formase o baltă insalubră în acea zonă, așa că în 1848, pe vremea lui Gheorghe Bibescu, au început lucrările de asanare și de amenajare a unei grădini publice, prima din capitală. Au fost aduși peisagiști de la Viena, s-au urmat modelele și curentele estetice specifice occidentului și în 1854 s-a inaugurat Cișmigiul. Desigur, nu sub forma prezentă, pentru că de-a lungul anilor s-au adăugat constant elemente și spații noi, precum fântâna din mijlocul lacului (1860), Monumentul Soldaților Francezi sculptat de Ion Jalea (1920) și Rotonda scriitorilor (1943).
Facilități și atracții: Cișmigiu oferă câte ceva pentru toată lumea, de la locuri de joacă pentru copii, la plimbări cu barca pe lac, de la mici restaurante sau terase la posibilitatea de a organiza un picnic pe iarba de lângă apă. Numeroasele alei îl fac perfect pentru plimbări, iar copacii bătrâni oferă umbra binefăcătoare în timpul verilor caniculare. Un loc inedit se numește La Cetate, unde ruinele unei mănăstiri de la 1756 au fost integrate frumos în peisaj, îmbrăcând o terasă cu priveliște de la înălțime asupra parcului.
Atmosferă: Spre deosebire de majoritatea parcurilor din București, care sunt orientate pe copii și tineri, Cișmigiu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitală, de altfel întreg ansamblul este încadrat ca monument instoric. Așa că vizitatorii parcului sunt foarte diverși, de la copii veniți la joacă și localnici care se odihnesc pe bănci, la turiști și fotografi. Așa că se întâmplă deseori, mai ales în weekend, ca locul să fie destul de aglomerat și de însuflețit, dar aproape întotdeauna se găsește vreo alee mărginașă în care poți găsi liniștea.
Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Cișmigiu.
Octombrie 2024
Comentarii
Trimiteți un comentariu