Parcuri din București: Eroilor

 


Marginea cartierului Cotroceni dinspre râul Dâmbovița e înverzită de câteva parcuri de dimensiuni reduse, însă destul de cochete. Unul dintre ele e Parcul Eroilor, de multe ori asimilat în percepția oamenilor cu cele două linii de metrou care se întâlnesc acolo, însă merită să îi fie acordată o atenție mai mare.

Amplasare și acces: Parcul are o formă triunghiulară, încadrat perfect de trei șosele - bulevardele Eroilor și Eroilor Sanitari și Splaiul Independeței. Accesul e foarte facil, zona fiind un adevărat nod de transport, în care au stații atât metroul, cât și o mulțime de linii de STB. 

Scurt istoric: Deși e relativ central, parcul nu are o istorie prea bogată, cei mai tumultoși ani sunt cei din ultima perioadă, între 2011 și 2020, când a fost distrus de lucrările de lungă durată la magistrala 5 a metroului bucureștean. În acel timp parcul dispăruse complet în spatele gardurilor de șantier, însă a primit o reamenajare spectaculoasă imediat când lucrurile au revenit la normal.


Facilități și atracții: Ineditul parcului vine din acoperișurile stației de metrou care au o formă ondulată și sunt acoperite de iarbă, de parcă ar fi niște valuri verzi. Se pot face scurte plimbări pe alei, mobilierul stradal e nou, există și o mică fântână funcțională și două terase unde se poate cumpăra ceva de mâncare. Înainte de reamenajare aici se găsea una din pistele de skateboarding cele mai vechi din capitală.

Atmosferă: Cum în proximitate nu există cartiere de blocuri și prin urmare nici prea mulți locuitori, este mai puțin aglomerat decât majoritatea parcurilor din București. Deși momentan are un aspect îngrijit și relaxant, a rămas în special un spațiu verde al oamenilor în tranzit aflați între două mijloace de transport în comun, în drum spre altă destinație sau veniți la Spitalul Municipal de peste drum. 

Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Eroilor.



Aprilie 2024

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului