Parcuri din București: Luigi Cazzavilan

 


Într-un cartier cu destulă istorie și clădiri de patrimoniu, printre străzile înguste stă ascuns un mini-parc veșnic verde, și el vechi după standardele bucureștene, dar mai ales nespus de cochet. Dacă nu citești înainte despre asta sau dacă nu te uiți pe hartă, ai toate șansele să îl ratezi, nebănuind ce se ascunde în spatele copacilor de la drum.

Amplasare și acces: Deși cu o localizare relativ centrală, la doar câteva străzi distanță de Calea Victoriei, accesul cu transportul în comun nu e foarte evident. Stații de metrou nu există în zonă, cele mai apropiate sunt cele de la Piața Romană, Piața Victoriei sau Gara de Nord, dar toate la mai bine de un kilometru. Sunt însă destule stații de STB pe Mircea Vulcănescu, Știrbei Vodă sau Berzei, depinde de unde vii. Poate tocmai faptul că nu are deschidere la vreun bulevard mare i-a asigurat semi-anonimatul, dar și aerul liniștit.

Scurt istoric: Numele de Luigi Cazzavilan l-a primit de la italianul care spre final de secol XIX s-a mutat la București, practicând cu succes jurnalismul. Imediat după moartea sa, în 1905, în cinstea lui i s-a ridicat o statuie care a fost înconjurată de un spațiu de odihnă care a devenit apoi parcul de azi. În timp s-au petrecut mici transformări, cea mai recentă fiind renovarea din 2005, iar în 2021 o parte din scuarul monumental a fost distrus de un "iubitor" al orașului.


Facilități și atracții: E un parc de mici dimensiuni care nu mizează pe atracții din sfera distracțiilor, ci mai degrabă pe recreere viziuală. Piesa principală este bineînțeles statuia din mijloc care e încadrată ca monument istoric și care e pusă perfect în valoare de niște bănci albe elegante ce amintesc de curentul art nouveau. De altfel întreg parcul are un aspect foarte geometric: un pătrat perfect în care toate aleile converg spre acest scuar monumental. În urma renovării de acum câțiva ani a apărut și un mic spațiu de joacă pentru copii.

Atmosferă: Sunt mari șanse să ai parcul doar pentru tine. În general aglomerația lipsește acolo pentru că nu e un spațiu tipic destinat copiilor, e puțin cunoscut, iar în zona de case din jurul lui sunt cu mult mai puțini locuitori decât în cartierele de blocuri. Așa că în mod normal predomină liniștea, iar numărul mare de conifere asigură o vegetație verde permanentă.

Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Luigi Cazzavilan.



August 2022

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului