Muzee din București: Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Este cel mai cunoscut muzeu din București, aflat în toate topurile de atracții ale capitalei și beneficiind de o promovare solidă. Probabil de aceea o mare parte dintre vizitatori sunt străini, pentru cei care abia au aterizat în România e o șansă perfectă să descopere cum arată zonele rurale, tradiționale și, poate, să îi inspire să călătorească apoi în acele locuri din țară.
Muzeul Satului și-a primit numele de la Dimitrie Gusti, un etnograf care în anii 1930 a dirijat amenajarea acestui muzeu în aer liber, printre primele din Europa. O astfel de inițiativă culturală avea o importanță deosebită pentru țara noastră (și continuă să aibă), dat fiind că viața majorității românilor se petrecea la sat, iar arhitectura și obiceiurile rurale au o semnificație mai specială pentru noi decât pentru alte state occidentale, de exemplu. Poate și așa se explică succesul acestui muzeu care, iată, se apropie de centenar, și care continuă să evolueze și să se extindă și în prezent.
Patrimoniul muzeului cuprinde o mulțime de gopodării, biserici, ateliere și alte clădiri anexe, fiecare dintre ele bine documentată, datată și localizată geografic. Plăcuțele informative din fața fiecărui exponat sunt bilingve și în general organizarea pare să fie profesionistă. Toate regiunile României sunt reprezentate, cea mai veche casă e din secolul al XVII-lea și cea mai nouă din secolul XX, însă toate sunt autentice, transportate de la locul de baștină în curtea muzeului. Detaliile necesare sunt prezente și pe site-ul oficial, iar la intrare există și o hartă a "satului".
S-a profitat cu succes de Lacul Herăstrău care se întinde până aici, așa că una din casele tradiționale dunărene a fost amplasată chiar pe malul apei. Cum nu s-a mai pomenit sat fără pisici, al doilea mare plus e asigurat de mâțele rezidente, pe cât de frumoase, pe atât de prietenoase și de răsfățate, iar mângâierea lor e inclusă în preț. De asemenea, de neratat e bordeiul tradițional în care se poate coborî și unde de obicei se formează coadă, atât de popular este. Apropo de aglomerație, în weekend și de sărbători tinde să devină destul de obositoare, așa că o sugestie mai plăcută de vizitare ar fi diminețile sau prima parte a zilei.
Pe lângă amenajările acestea permanente, aproape întotdeauna se organizează evenimente și expoziții sezoniere sau temporare care prind și ele bine la public, așa că merită urmărite anunțurile și programul pe canalele oficiale ale muzeului. Oricare ar fi motivul vizitei, e o plimbare foarte plăcută într-un spațiu natural și rural, în mijlocul orașului, o idee bună mai ales în anotimpul cald, desigur.
Costuri: biletul pentru adulți costă 30 de lei, fotografiatul este permis și nu e nevoie de programare în avans.
Adresă: Șoseaua Kiseleff nr. 28-30, accesul se poate face direct de pe bulevard sau din Parcul Herăstrău (intrarea de la lac sau cea de lângă Grădina Japoneză).
Program: diferă în funcție de sezonul vară-iarnă, cel mai bine se consultă site-ul.
Sârbova, județul Timiș, 1821 |
Salon de dans, Aluniș, județul Prahova, 1928 |
Bordeie Oltenia, secolul XIX |
Cherhana Dobrogea, 1953 |
Gospodărie, Şerel, Hunedoara sec. al XIX-lea |
Jurilovca, Tulcea, sec XIX |
Spermezeu, județul Bistrița |
Staur circular de piatră, sec. XIX, Şugag, județ Alba |
Septembrie 2023
Comentarii
Trimiteți un comentariu