Parcuri din București: Crângași

 


Deși are deschidere la două zone importante ale Bucureștiului, râul Dâmbovița și Lacul Morii, cartierul Crângași suferă de lipsa umbrei în zilele caniculare de vară, aglomerația amplificând și mai mult această impresie. În ciuda faptului că promenada lungă amenajată pe malul lacului e foarte aproape, principalul parc cu greu face față nevoii oamenilor de aer liber și asta pentru că e singurul care oferă răcoare sub copacii săi înalți.

Amplasare și acces: Parcul este încadrat de Șoseaua Virtuții și Calea Crângași, iar accesul este foarte facil cu mijloace de transport în comun. Chiar lângă el se găsește o stație intermodală (metrou și tramvaiul 41), dar și alte câteva autobuze care opresc pe latura dinspre Bulevardul Constructorilor.

Scurt istoric: Cartierul Crângași a căpătat formă urbană relativ recent, abia după anii 1960 s-au construit aici primele blocuri. Însă aspectul de acum este și mai recent, din anii '80, cand după o serie de inundații foarte grave pricinuite de râul Dâmbovița, s-a amenajat lacul de acumulare. Orice poveste are însă două fețe - problema inundației a fost rezolvată, însă costul a fost plătit de numeroasele gospodării care erau amplasate pe locul în care azi vedem lacul și care au fost distruse. Imediat apoi s-au ridicat blocurile înalte de la bulevard și a apărut, desigur, nevoia unui parc mare de cartier.


Facilități și atracții: În parc se găsesc terase, terenuri de sport închiriabile și spații de joacă pentru copii, iar comerțul este exagerat de înfloritor. În capătul dinspre lac există și o scenă pe care uneori se desfășoară diferite evenimente și câteva locuri verzi unde vizitatorii se pot bucura de iarbă, la picnic sau practicând un sport. Cea mai înflorată și îngrijită alee este cea principală, singura porțiune cu adevărat estetică a Parcului Crângași.

Atmosferă: Parcul este orientat în special pe joacă și alte distracții conexe, și mai puțin pe relaxare și promenadă, așa că principalii beneficiari sunt copiii și adolescenții. Deși are o dimensiune medie este frecventat în mare parte doar de câtre locuitorii din zonă, chiar dacă e vizitat trecător și de bucureșteni din colțuri mai înepărtate veniți să vadă Lacul Morii.

Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Crângași.



August 2022

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului