Parcuri din București: Verdi



Soarta Parcului Verdi este subiect de discuții, acuzații și procese de câțiva ani deja. La prima vedere trecătorul vede o mică pădure străbătută de o alee singulară și neîngrijită, un spațiu intrigant care te îmbie să îl descoperi. Dar odată aruncată o a doua privire, se observă că este vorba mai degrabă de o zonă de tranzit și nu de un parc în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a se înțelege de ce, e nevoie de o mică poveste.

Amplasare și acces: Face parte din salba de spații verzi de sub râul Coletina, încadrat între Lacul Floreasca și Lacul Tei. Cu toate acestea, nu are ieșire directă la niciunul dintre ele deoarece este mărginit de Barbu Văcărescu la est și de alte străzi cu nume de compozitori în restul părților. Există câteva stații de STB în apropiere, dar cea mai apropiată gură de metrou e cam la 1,5 km distanță.

Scurt istoric: Zona selectă în care este situat, i-a adus parcului mai multe greutăți decât privilegii. În prima parte a secolului trecut, terenul făcea parte din Hipodromul Floreasca, iar după ce acesta a fost desființat, a făcut parte din proprietățile administației locale. În preajma celui de-al doilea război mondial, planul era ca toate spațiile verzi din cartierul Floreasca să fie transformate într-un mare parc, dar vremurile s-au schimbat brusc și situația a devenit neclară. Pământul a fost parcelat, iar în perioada comunistă a fost în posesia statului. În anii '90 au început marile retrocedări și parcul Verdi a ajuns să fie proprietate privată, fără drept însă de construire pe el, ca urmare a statutului de "spațiu verde". Nici cal, nici măgar, a început să stârnească nemulțumirile locuitorilor care reclamau mizeria și starea de degradare și cereau în schimb o amenajare adevărată. În 2018 primăria capitalei a decis să achiziționeze 4,6 de hectare de la actualii proprietari în schimbul a 50 de milioane de euro cu scopul declarat de a schimba fața Parcului Verdi. Desigur că această suma a născut o mulțime de întrebări si probleme în instanță, așa că in 2020 situația este în continuare incertă.


Facilități și atracții: Dată fiind povestea parcului, nu există facilități sau amenajări. Câteva trepte betonate marchează intrarea și ieșirea și o alee lungă și umbroasă încearcă să îl convingă pe trecător de potențialul locului.

Atmosferă: Copacii au reușit să supraviețuiască problemelor și să crească frumoși și înalți, aducând cu ei răcoarea în sezonul cald. Nu este un parc de joacă sau de promenadă, ci mai mult o ciudățenie verde cu posibilități mari de dezvoltare care așteaptă neputincioasă să afle ce interese umane vor prima.

Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Verdi.




Iunie 2020

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parcuri din București: Nicolae Filimon și 9 Mai

Parcuri din București: Morarilor

Parcuri din București: Circului