Parcuri din București: Văcărești
Păsările își cunosc bine locul, nu se aventurează haihui prea departe, probabil se comportă așa cum ar face-o dacă ar trăi pe o insulă din mijlocul oceanului. Și-au dezvoltat propria lume în limita celor 184 de hectare pe care trebuie să le împartă cu reptile, insecte, vidre, vulpi și alte mamifere mici. Toate profită de flora bogată și de micile lacuri. Pare tabloul unui colț de natură obișnuit, însă oceanul din jur este o capitală cu milioane de locuitori, cam gri și cam poluată, iar insula din mijloc se numește Parcul Natural Văcărești.
Amplasare și acces: Parcul e situat în vecinătatea cartierului Văcărești, mărginit la nord de Splaiul Unirii. În apropiere sunt mai multe stații STB și gurile de metrou Piața Sudului și Mihai Bravu.
Scurt istoric: Povestea parcului este surprinzătoare și frumoasă, chiar dacă nu e foarte îndelungată. La finalul anilor '80 s-a dorit amenajarea unui lac alimentat cu apă din râul Argeș, cu un rol asemănător cu cel al Lacului Morii. Proiectul a fost aproape de finalizare, lacul a fost chiar umplut cu apă, însă după revoluție a fost abandonat. În fața nepăsării umane, încet-încet a triumfat natura. Balta s-a populat cu specii de păsări și animale specifice unei delte, iar vegetația deasă a întregit această operă și i-a dat zonei supranumele de "Delta Văcărești" sau "Delta dintre Blocuri". Biodiversitatea aceasta a atras atenția unei echipe specializate în arii protejate și în anul 2016 a căpătat statutul oficial de Parc Natural. Sunt multe alte detalii interesante pe site-ul Asociaței Parcului Natural Văcărești, cea care administrează "delta".
Facilități și atracții: În afară de câteva poteci tematice, un foișor de observare a păsărilor și câteva panori cu informații despre floră și faună, parcul este neamenajat și sălbatic.
Atmosferă: Se apropie mai degrabă de experiența unei drumeții decât de cea a unei plimbări relaxate printr-un parc. Probabil pentru cunoscători lucrurile pot fi și mai interesante dacă se dorește studierea sau identificarea animalelor și plantelor. Și ca lucrurile să fie și mai "exotice", asociația parcului caută voluntari interesați de protejarea naturii care să devină rangeri urbani.
Această prezentare nu are pretenția de a fi completă sau total obiectivă, ci are intenția de a oferi o perspectivă scrisă și fotografiată asupra Parcului Natural Văcărești.
Iunie 2020
Comentarii
Trimiteți un comentariu